Praktijk voor Osteopathie Saskia van Kempen

Wat is Osteopathie

Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeskunst, dat wil zeggen dat een osteopaat tijdens een behandeling alleen de handen gebruikt. Een osteopaat gaat uit van een holistische visie en beschouwt het lichaam als een eenheid. Binnen deze eenheid kan men verschillende systemen onderscheiden, waarvan het functioneren onderling afhankelijk is en in evenwicht moet zijn. Dit waarborgt het natuurlijke vermogen van het lichaam zichzelf te herstellen. Een verstoring van dit evenwicht ten gevolge van bijvoorbeeld trauma’s, stress, doorgemaakte ziektes, veroorzaakt klachten en maakt dat het lichaam mogelijk hulp nodig heeft bij het herstel.

Een osteopaat zoekt naar bewegingsbeperkingen in het lichaam die het evenwicht tussen de verschillende systemen kunnen verstoren en zo zorgen voor klachten. Het lichaam blijft gezond zolang weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn en de vloeistofstroom rondom de weefselcellen intact blijft. De kwaliteit van het weefsel wordt immers bepaald door een goede drainage/circulatie, die onder andere de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waarborgt.

Dit geldt niet alleen voor spierweefsel maar ook voor bindweefsel, orgaanweefsel, zenuwweefsel, etc. Wanneer weefsels hun beweeglijkheid verliezen, vermindert deze drainage/circulatie van vloeistoffen, waardoor de kwaliteit en daarmee ook functie van het weefsel afneemt. Door de gevonden bewegingbeperkingen aan te pakken en het evenwicht tussen de verschillende systemen te herstellen, geeft een osteopaat het lichaam weer de ruimte zichzelf te herstellen. Een Osteopaat activeert zo het zelfgenezende vermogen van het lichaam.

Geschiedenis

De osteopathie vindt zijn oorsprong in de vorige eeuw en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917). Hij stichtte in 1891 in Kirksville the American School of Osteopathy en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen. In de VS is osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en geďntegreerd in de reguliere medische opleiding.

Dr. Andrew Taylor Still combineerde medische kennis met zijn eigen, nieuwe inzichten. Zo kwam hij tot het inzicht dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid.

Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen. Met speciale handelingen herstelde hij de beweeglijkheid, om zo het lichaam de ruimte te geven zichzelf te herstellen. Deze behandelwijze was toen al en is nu nog steeds revolutionair omdat het lichaam wordt aangezet tot zelfgenezing op ogenschijnlijk eenvoudige en subtiele wijze.

 “Daar, waar de weefsels goed beweeglijk zijn, krijgt ziekte geen kans”

 Belangrijk binnen de osteopathische denkwijze is het feit dat alle weefsels in het menselijke lichaam een eigen beweeglijkheid hebben en moeten behouden om optimaal te kunnen functioneren. Zelfs minuscule bewegingsbeperkingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben.

 Meer informatie over de geschiedenis van de osteopathie, en Dr. Andrew Taylor Still kunt u hier  vinden.

Prinses Julianastraat 3

6071 ES  Swalmen

 

Tuinstraat 46

6101 CJ  Echt

 

06-25034423

 

contact@osteoinfo.nl

 

KvK 14115403

AGB code 90-028970

 

IBAN:

NL74RABO0167837435